Biography – Català

JOAN J. GUILLEN 2016

JOAN J. GUILLEN 2016

icono cat 2

Guillén viu a Barcelona on cursà estudis a l’Institut del Teatre en les especialitats de Direcció Teatral i Escenografia. Al 1969 fa les primeres col•laboracions a la premsa: Tele/Exprés, Presència, Arreu, Destino, Treball, i més tard a Mundo Diario, La Calle, El Periódico de Catalunya, El Món, Triunfo, Diari de Barcelona, La Vanguardia, a les revistes satíriques “Por Favor”, “Muchas Grácias”…, i a l’actualitat al diari digital CatalunyaPlural. Pioner a la il•lustració amb ordinador, el 1985 va crear l’espai satíric animat “MICROCLIP” pels Telenoticies de TV3, i més tard per TVE a Catalunya. Per “MICROCLIP” i altres col•laboracions a premsa obté el PREMI CIUTAT DE BARCELONA l’any 1983 i l’any 1985.
El 1981 crea per l’Ajuntament de Barcelona la comparsa d’animació de carrer, “VISCA PICASSO”, que recrea amb estètica contemporània les tipologies tradicionals dels entremesos populars. Guillén ha dissenyat escenografies i realitzat figurins, màscares i artefactes per a nombrosos muntatges teatrals i d’òperes, i ha estat col•laborador de la companyia teatral “COMEDIANTS” al llarg de vint anys.

Els seus dissenys d’escenografia i vestuari son presents en muntatges teatrals i d’òpera que s’han representat i segueixen encara avui representant-se a teatres d’arreu el món, entre ells: Opera de Los Angeles, Houston Grand Opera, Kennedy Center de Washington, Opera de Seattle, Opera de Toronto, Opera d’Omaha (Nebraska), Teatro Real de Madrid, La Monnaie a Bruselas, Gran Teatre de Ginebra, Liceu de Barcelona, Century Theatre de Beigin, Opéra National de Bordeaux, Ópera Nacional de Gales, Maggio Musicale Fiorentino i Ciutat de les Arts de Valencia.

Recentment:
La Cenerentola (Lyric Opera of Chicago); L’italiana in Algeri (Opera di Firenze); L’italiana in Algeri (Royal Opera House of Muscat)
Properament:
La Cenerentola (Opèra de Montreal, November 2017)
Il barbiere di Siviglia (Houston Grand Opera, February 2018)

Guillén ha estat quasi 40 anys professor de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona, en assignatures de disseny del personatge, la màscara teatral i l’espai escènic, i ha impartit cursos, conferències a escoles i universitats de diversos països.
Va obtenir la MEDALLA D’OR DE VESTUARI, a la 9ª Quadriennal d’Arquitectura i Escenografia de Praga, 1999.
Ha publicat “ARTEFACTES PARATEATRALS. Tradició / Innovació”. (Institut del Teatre, Diputació de Barcelona. 1999) i els contes il•lustrats “ EL GLOBUS” i “CARNAVAL” (Argos Vergara, 1984)
Cultiva la il•lustració, la pintura i l’escultura, de les que n’ha fet exposicions.
El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) de la Generalitat de Catalunya li concedeix el PREMI NACIONAL DE CULTURA 2016.
……